Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία από παντού. Όσο καλό προϋπολογισμό και να κάνουμε για τα τρόφιμα που αγοράζουμε κάθε μήνα, υπάρχει δυστυχώς πάντα το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων.
Η σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά, είναι μεγαλύτερη από όσο πιστεύουμε σε αντίθεση με αυτά ενός εστιατορίου (το οποίο δεν θέλει να έχει φύρα άρα περισσότερα έξοδα).
Η οργάνωση των εβδομαδιαίων γευμάτων, η αποθήκευση των τροφίμων και οι σωστές αγορές συμβάλλουν στην οικιακή οικονομία. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν κάνεις τα ψώνια σου – εκτός από τις ετικέτες με τα συστατικά- είναι η ημερομηνία λήξης.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις ένα τρόφιμο ήδη στην κουζίνα σου; Είναι ασφαλές προς κατανάλωση;
«Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»
«Ανάλωση έως» σημαίνει ασφάλεια. «Ανάλωση κατά προτίμηση» σημαίνει ποιότητα. Στις συσκευασίες τροφίμων συχνά βλέπουμε δύο διαφορετικές ενδείξεις: «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Παρόλο που μοιάζουν, σημαίνουν κάτι πολύ διαφορετικό.
«Ανάλωση έως» (Use by): Δηλώνει την ημερομηνία μετά την οποία το τρόφιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο για κατανάλωση, ακόμα κι αν η υφή του φαίνεται σωστή ή μυρίζει καλά. Τη βρίσκουμε σε ευαίσθητα τρόφιμα όπως φρέσκο κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και έτοιμα γεύματα που αλλοιώνονται γρήγορα. Μετά την ημερομηνία αυτή, δεν πρέπει να καταναλώνονται.
«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (Best before): Αφορά κυρίως την ποιότητα του τροφίμου. Μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο μπορεί να έχει αλλοιωμένη γεύση, υφή ή άρωμα, αλλά δεν είναι απαραίτητα ακατάλληλο για κατανάλωση. Τη βρίσκουμε σε ξηρά τρόφιμα (ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά), κονσέρβες και σοκολάτες.
Η νομοθεσία που ρυθμίζει τη σήμανση είναι ο Κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011, που καθορίζει πώς πρέπει να αναγράφονται αυτές οι πληροφορίες για την προστασία του καταναλωτή.
Ο Μάριος Αράπης (@arapeess), τελειόφοιτος της Γεωπονίας του ΑΠΘ στον κλάδο της Τεχνολογίας Τροφίμων, μοιράστηκε μαζί μας τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά δεν σταματά εκεί. Μέσα από μία σειρά βίντεο στο TikTok μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση, την ποιότητα και την αποθήκευση τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Θα μάθεις τι σημαίνουν οι αριθμοί στα αυγά, πώς πρέπει να αποθηκεύεις το αλεύρι και τα όσπρια κι αν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις.
Σε όλους μας έχει συμβεί να φάμε ένα γιαούρτι που έχει λήξει μία ή δύο ημέρες πριν. Η σύγχυση σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη, επειδή καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορεί να είναι καλά. Οι αισθήσεις σου μπορούν να λειτουργήσουν πάντα ως οδηγός.
Η γεύση, η μυρωδιά και η εμφάνιση του προϊόντος θα σου δείξουν αν είναι χαλασμένο και πρέπει να το πετάξεις. Αν ωστόσο, δεν εμπιστεύεσαι την κρίση σου, πέταξέ το.
Εκτός από αυτά τα φυσικά σημάδια, αν ένα τρόφιμο αντιμετωπίστηκε με ακατάλληλο τρόπο, όπως το να εκτεθεί σε θερμοκρασίες εκτός της συνιστώμενης θερμοκρασίας αποθήκευσης, τότε είναι καλύτερο να αποφύγεις την κατανάλωσή του.